2024. december 24. kedd. 21:49
A jegestea-ivásnak azonban már régóta létezik a kultúrája. Ebben az esetben az ilyen ital élvezete nem kisebb, és a hideg „főzés” során hasznos mikroelemek maradnak az italban bőségesen – számol be a Sports.kz.
Akár hideg vízben is lehet teát készíteni
A tea főzéséhez nem szükséges forró vizet használni. Használhat hideg, tisztított vizet is. Ha azt gondolja, hogy a teát csak forró vízben készítik, ez tévhit. Hideg „főzéssel” ugyanolyan anyagkivonást érhet el, mint a klasszikus főzettel. Ugyanakkor van egy jelentős előnye – a jótékony nyomelemek túlnyomó többsége nem pusztul el, és a kész italban marad.
Mi a tea hideg készítése?
Nem szabad elfelejteni, hogy amikor a teát hideg vízben főzik, a száraz levélből a forró főzéshez képest kissé más arányban kerülnek ki az összetevők. Ez a hideg főzés titka, mert a kész italnak olyan íze keletkezik, amely nem hasonlítható a forró főzéshez. Sőt, ha a teát hideg vízben főzzük, az íze lédúsabb és élénkebb lesz.
Hogyan kell a teát hideg vízben főzni?
A hideg vízben történő teafőzés módszere nagyon egyszerű. Nem igényel semmilyen további felszerelést.
A műveletek sorrendje:
– készítsen elő egy hagyományos teáskannát, tiszta vizet és a kedvenc teáját;
– tegyen néhány teáskanálnyi teát a főzőedénybe;
– töltsön körülbelül másfél liter vizet a teáskannába;
– tegye az edényt a beáztatott itallal a hűtőszekrénybe egy éjszakára vagy néhány órára;
– miután a tea kiázott, élvezze kedvenc italát.
Mennyi ideig tart a tea hideg vízben történő lefőzése?
Ne feledje, hogy a tea hideg vízben történő lefőzésének ideje a tea fajtájától függ. A fehér teát például legalább három-négy órán át kell főzni. Ugyanakkor az oolong teát öt-hat órán át kell hagyni főni. Fontos figyelembe venni, hogy minél nagyobb a tealevél sűrűsége, annál hosszabb a főzési ideje.
Hogyan készítsünk jeges teát?
Tegye a tealeveleket egy teáskannába. Ezután helyezzen jégkockákat a teáskannában lévő tealevelek tetejére. Ezután hagyja a teáskannát egy ideig a szobában, és várja meg, amíg a jégkockák kiolvadnak. Hozzátesszük, hogy jéggel való főzéskor megfigyelhetjük, hogy a víz színe fokozatosan a tealevél színére változik.