Régóta úgy tartják, hogy a zöld tea az egyik legjobb tonizáló ital. Ezt mondta a közösségi hálózat Instagram oldalán ismert táplálkozási szakértő, Svetlana Fus. Ennek ellenére a szakember szerint egyeseknek jobb, ha nem isznak zöld teát.
Szerinte a zöld tea gazdag antioxidánsokban, B-vitaminokban, ásványi sókban, tanninban és koffeinben. Az italnak tisztító és antibakteriális funkciói vannak.
Ennek ellenére bizonyos esetekben a zöld tea káros lehet az egészségre – jegyzi meg a szakértő. A terhes nők például ne igyanak sok teát és ne készítsenek erős főzetet, mert koffeint tartalmaz és akadályozza a folsav felszívódását. Ugyanezen okból nem fogyaszthatják azok, akik glaukómában és magas vérnyomásban szenvednek.
A zöld tea fő anyaga (tannin) befolyásolja a szervezet vasszintjét, és negatívan hat a kalcium és a magnézium felszívódására is. E tekintetben a szakértő azt javasolja, hogy a zöld teát ne étkezés közben, hanem egy órával utána fogyasszuk. Ezenkívül a tannin irritálhatja a nyálkahártyát. És ennek megfelelően a zöld teát nem ihatják azok, akik gyomorfekélyben vagy nyombélbetegségben szenvednek.