Szirtes Györgyi
2024. december 25. szerda. 14:15
Egy tál zab segíthet a napi ajánlott rostmennyiség bevitelében. Az ötven év alatti férfiaknak legalább napi 31 gramm (g), míg az ugyanebben a korcsoportban lévő nőknek legalább napi 25 g rostot kellene fogyasztaniuk. A csészénként 4 g rosttartalommal a főtt zabpehely a napi tápanyagérték (DV) 14 százalékát fedezi. Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű gabonákban és más rostforrásokban gazdag étrend fogyasztása védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel, a 2. típusú cukorbetegséggel, valamint az emlő-, vastagbél- és végbélrákkal szemben.
Egy tál zabpehely szénhidrátban gazdag, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottabbá tegye a reggeli étkezést, olyan feltéteket adhat hozzá, amelyek tele vannak fehérjével és egészséges zsírokkal. Próbálja ki a diót, a mandulát vagy a pekándiót; a dióvajat, a mandula- vagy mogyoróvajat; vagy a magvakat, például a chiát, a kendert vagy az őrölt lenmagot. Ezek fehérjét, telítetlen zsírokat és még több rostot adnak hozzá. A friss gyümölcs egy másik lehetőség, próbálja ki a szeletelt epret, áfonyát vagy málnát a további tápanyagokért és rostokért.
A zabban lévő rostok jót tesznek az általános egészségnek, de különösen fontosak a jól működő emésztőrendszer számára. A zab nemcsak oldhatatlan rostot biztosít, amely elősegíti a rendszerességet, hanem oldható rostot is. Az oldható rostforrások prebiotikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez segíthet táplálni a bélben élő jó baktériumokat az egészségesebb mikrobiom érdekében.
A zab egy különleges oldható rostot tartalmaz, amelyet béta-glükánnak hívnak, jegyzi meg egy áttekintés. A zabban lévő oldható rostról kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Az emelkedett LDL-koleszterinszint növeli a szívbetegségek kockázatát. A zabpehely koleszterinszint-csökkentő hatása az egyik oka annak, hogy a zabot fogyasztó emberek 14 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségben, mint a zabot kerülők. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a legkevesebb zabot fogyasztó emberekhez képest azoknál, akik a legtöbbet esznek, 22 százalékkal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is.
A zabpehely oldható rostjai segíthetnek csökkenteni a zsigeri zsírt, azt a fajta zsírt a középső testtájékon, amely körülöleli a szerveket, és növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát. Egy tanulmány szerint, amely 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteket vizsgált, a zab jobban segített csökkenteni a vércukorszintet, a vérzsírokat és a testsúlyt, mint azoknál, akik nem ettek zabot.
Gyakran gondolunk a gyümölcsökre és zöldségekre a betegségek elleni antioxidánsokat kínáló ételekként, de egy tál zabpehely is bővelkedik bennük. Egy tanulmány szerint a zab számos olyan antioxidánst tartalmaz, amelyek – egyéb funkciók mellett – javítják a bélmikrobiomot annak érdekében, hogy fokozzák az egészséget, és potenciálisan csökkentsék a krónikus betegségek kockázatát.