Elena Solomatina táplálkozási szakértő meg van győződve arról, hogy a majonéz nemcsak ízletes, hanem egészséges termék is lehet, ha helyesen, a káros összetevők hozzáadása nélkül készítik el – tette közzé a pravda.ru.
A szakember szerint az olívaolajjal készült majonéz omega-9 zsírsavakat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A napraforgóolajos majonéz erős antioxidánst – E-vitamint – tartalmaz.
Ebből a szószból mindössze egy kanál elegendő a napi vitaminszükséglet felére. A majonéz részét képező tojás fehérjeforrás, valamint A-, E- és D-vitamin forrás.
A táplálkozási szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a rossz minőségű majonéz tartalmazhat transzzsírokat, amelyek károsak az egészségre.
Ezenkívül a napraforgóolajból származó omega-6 zsírsavakat tartalmazó majonéz fogyasztása növelheti a gyulladás és az érelmeszesedés kockázatát. Ennek a hatásnak a kompenzálására ajánlott omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket beiktatni az étrendbe.