A Jiangsu tartomány Baromfitenyésztési Tudományos Intézetének kutatói elemezték a tojásban található különböző tápanyagok hatását az elhízás kockázatára. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a rendszeres tojásfogyasztás pozitív hatással van a fiatalok egészségére. Azok, akik naponta esznek tojást, több luteint, zeaxantint, kolint, B2- és D-vitamint, szelént, dokozahexaénsavat és fehérjét juttatnak be a szervezetükbe, mint azok, akik kerülik a tojást. Ez javítja az étrend általános tápértékét, kielégítve az alapvető tápanyagok iránti igényt.
Más tanulmányok megerősítették, hogy a tojásfehérje jól emészthető, erősíti az immunitást, és segít csökkenteni a vérnyomást. A tojás javítja az izmok egészségét is, megvédi az időseket a szarkopéniától – az izomtömeg korral járó csökkenésétől –, segít szabályozni a zsíranyagcserét és megelőzni az elhízást.
Sőt, kínai tudósok megállapították, hogy a mérsékelt tojásfogyasztás alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a vérzsírszintet.
A kutatók azt is megjegyezték, hogy a főzés módja befolyásolja az egészségügyi előnyöket. Így a szervezet számára a legelőnyösebb a lágyra főtt tojás.