Ezt a hat ételt nem szabad 65 éves kor után fogyasztani

MH
2025. január 4. szombat. 15:33

Milyen élelmiszereket jobb nem enni idős korban?

Nyers tojás. Az idősebb embereknek a szalmonellaveszély miatt el kell utasítaniuk a nem eléggé főtt, folyékony tojássárgáját tartalmazó tojásokat. A táplálkozási szakemberek azt is javasolják, hogy a tojást jól süssék meg, hogy a fehérje ne legyen nyers, és ne kenődjön szét a serpenyőben.

Gyümölcskonzervek. Az ilyen termék túl sok finomított cukrot tartalmaz, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Ezenkívül a konzervgyümölcsök hőkezelés után elveszítik a C-vitamint, ami meghosszabbítja a fiatalságot és erősíti az immunitást. Ajánlott több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amelyek növényi rostokat, sok vitamint és antioxidáns vegyületet tartalmaznak. A hasznos anyagok ilyen tartalma segít javítani az emésztést, normalizálja a sav-lúg egyensúlyt, erősíti a szívet és sejtszinten megújítja a szervezetet.

A grapefruitlé károsíthatja a depresszió és a magas koleszterinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek felszívódását. A termék az alvászavarok és a szorongásos állapotok gyógyítását is zavarja. A legjobb, ha paradicsom-, narancs- és áfonyalevet fogyasztunk, de mértékkel.

Tea és kávé. Koffeintartalmuk miatt ezek az italok növelhetik a vérnyomást, ami nagyon veszélyes az idősek számára. Ezek az italok befolyásolják az elalvást és álmatlanságot idéznek elő. A koffein megtalálható a fájdalomcsillapító gyógyszerekben, a szénsavas italokban és a csokoládéban is. Ezért ezekkel a termékekkel óvatosan kell bánni.

A mesterséges édesítőszerek súlyos szív- és érrendszeri betegségeket idézhetnek elő. A tudósok bebizonyították, hogy az erősen szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása szívrohamot vagy agyvérzést okozhat. Emellett ezek az italok megemelhetik a vércukorszintet, ami túlsúlyhoz vezethet.

A sós ételek szintén negatív hatással vannak a szív- és érrendszerre, különösen, ha az érett emberek magas vérnyomásban szenvednek. Ezért ajánlott fokozatosan csökkenteni a sóbevitelt, az ételekhez különféle fűszereket és fűszereket adhat. Ha visszaél a sok sót tartalmazó ételekkel, megnő a nyomás, folyadékvisszatartás lesz a szervezetben, ami testödémához vezet.

Elolvasom a cikket