Több egyszerű módszer is létezik arra, hogy otthon ellenőrizze a vaj természetességét. A jód például egyszerű eszköz a vajban lévő szennyeződések kimutatására.
Ha a termékhez keményítőt vagy más sűrítőanyagot adtak, a jódreakció segít kimutatni ezt. Először is vegyünk egy kis darab vajat, olvasszuk fel folyékony állapotba.
Ezután a vaj jóddal történő vizsgálatának legegyszerűbb módja, ha néhány cseppet adunk az olvasztott vajhoz. Ha az keményítőtartalmú szennyeződéseket tartalmaz, a színe kékre változik. A valódi vaj nem változtatja meg a színét.
Egy MaggTasty becenévre hallgató blogger a TikTok-on megosztott még egy trükköt, hogyan ellenőrizheted a vaj természetességét. Szerinte le kell nyomozni, hogy milyen a valódi vaj.
A természetes vaj megolvad, egységes sárga folyadékot képezve, ha fehér csomók jelennek meg, az növényi zsírok, például pálmaolaj hozzáadására utalhat.
Objektum doboz