Amikor megtörténik karácsonyfa leszedése vízkeresztkor, az egész fát a kuka mellé állítják az emberek, nem tudván, hogy értékes konyhai alapanyagot pazarolnak el. Ugyanis a fenyőtűből és ágaiból különleges házi üdítő készíthető, ami egészséges is.
Milyen vitaminokat tartalmaz a fenyőtű?
Furcsán hangzik, pedig a fenyőtűk tele vannak antibakteriális, immunerősítő és antidepresszáns anyagokkal, ezen felül antioxidáns és C-vitamin-tartalma is igen jelentős. Már csak ezekért is érdemes fenyőtűteát fogyasztani, ami remek orvosság a megfázás tüneteinek enyhítésére.
Évente több ezer tonna fenyőfát dobnak ki karácsony után, így ha csak néhány fenyőágat megmentesz, azzal csökkented a pazarlást, arról nem is beszélve, hogy így többet hozhatsz ki a karácsonyfáért kifizetett pénzből.
Fenyőtűszóda receptje
Szinte valamennyi fenyőfaj alkalmas emberi fogyasztásra, így a karácsonyfáktűlevelei is.
Hozzávalók:
- 2-3 ágnyi fenyőtűköteg (fontos, hogy ne vágott legyen!)
- 1,5 l palackozott vagy szűrt víz
- Méz ízlés szerint
- Lime-, narancs- és citromszeletek
- Csatos üveg
Fenyőtűital elkészítése
1. Szedjük le a fenyőtűket a fenyőfa ágáról és alaposan mossuk át őket hideg vízzel.
2. A megtisztított fenyőtűket tegyük egy csatos üvegbe, legjobb a 0,5 literes darab.
3. Csurgassuk rá a mézet az üvegben lévő fenyőtűkre, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy teljesen ellepje.
Tudta?
Fermentáláskor azért előnyös szűrt vagy palackozott vizet használni, mert az nem tartalmaz olyan anyagokat, amik megzavarhatják az erjedési folyamatot.
4. Hagyjon 5-6 centi helyet a kupak és a víz felszíne között, hogy a fermentáció során felszabaduló buborékok felemelkedhessenek.
5. Zárja le a kupakot, majd rázd meg az üveget, hogy a méz egyenletesen eloszoljon benne. Ez elősegíti a zökkenőmentes fermentációs folyamatot.
6. A lezárt üveget tegye egy meleg helyre, például konyhapultra.
7. 2-3 nap után jelennek meg a buborékok és jön létre a fenyőtűszóda.
8. A kész fenyőtűszódát felszolgálás előtt szűrjük át, és tálaljuk citrom-, illetve limekarikákkal.
Fontos: 3 napnál tovább semmiképp se hagyjuk lezárva az üveget, különben túlnyomás keletkezik! Ha tovább fermentálná, pár naponta nyissa fel a tetejét.